dogodki mesta

maribor

Dogodki in aktivnosti mesta Maribor

Oaza miru in življenja

Krajinski park Rački ribniki – Požeg

Neokrnjena narava, možnost spoznavanja rastlin in živali ter sprostitev in uživanje v miru.

Krajinski park Rački ribniki – Požeg leži na obrobju Dravskega polja in meri 484 ha. Zajema predvsem nižinski mešani gozd, travnike z mejicami in stoječe vode (ribniki in zadrževalnik).

Park je izredno pomemben kompleks v nižinskem delu Slovenije, saj predstavlja življenjski prostor redkim in ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam – ne samo v regionalnem in slovenskem merilu, temveč tudi širše. Tako je tukaj prisotnih preko 210 vrst ptic, 50 vrst kačjih pastirjev ter 12 vrst dvoživk, če med živalmi omenimo le tiste najopaznejše in najglasnejše.

Park je zanimiv tudi za obiskovalce, ki tukaj najdejo neokrnjeno naravo, spoznavajo rastline in živali ter imajo možnost za sprostitev in uživanje v miru. Zaradi svoje nižinske lege in lahke dostopnosti je park primeren za obiskovalce vseh starostnih skupin. Poti po parku so označene in opremljene s tablicami, ki nas opozarjajo na pomembne živalske in rastlinske vrste, pri vhodu pa so postavljene informativne table.

Poti po krajinskem parku so označene z informativnimi tablami in so prehodne v vseh letnih časih. Ker vse potekajo po ravnini, so brez težav dostopne vsem starostnim skupinam. Grajska pot je v celoti prevozna tudi s kolesom (kolovoz), pri Močvirkini in Ponirkovi poti pa je ozko grlo za kolo odsek med železnico in Turnovimi ribniki.Pohorje

Štajerska naravna oaza

Na 1543 metrih nadmorske višine je možno najti širne gozdove s pragozdom Šumik, jase in pašnike, neokrnjene pohorske vode kakor tudi slapove in šotna barja z jezerci. Na Pohorju domujejo največji metulj v Evropi in druge dragocene živalske vrste. Naravne znamenitosti navdušijo tako ljubitelje narave kot tudi dobre poznavalce in strokovnjake.  

Mestni park

Zapustite mestni vrvež in se sprehodite po lepo urejenem Mestnem parku do treh ribnikov in obiščite priljubljeni akvarij – terarij ter otroško igrišče. Pot med raznolikim drevjem, urejenimi cvetličnimi nasadi, Rožnim gričem in fontanami vas bo pomirila in sprostila. Posedite lahko na klopeh ob čudovitih ribnikih, na katerih boste srečali vodne ptice, ali pa se odpočijete pod krošnjami velikih dreves.

Mestni park v Mariboru je priljubljeno sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, vabljiv pa je tudi za vse obiskovalce tega mesta ob Dravi. V parku se boste sprehajali med številnimi drevesi, ki so stara preko 140 let, od leta 1976 pa je to območje zavarovano kot spomenik oblikovane narave.

IZPOSOJA E-KOLESA

V Hotelu Arena lahko izkusite novo svobodo raziskovanja z E-kolesi!
Ne glede na to, ali se želite podati na slikovito pustolovščino v Bike Park ali pa le spoznati okolico Maribora. Z e-kolesi boste odkrili povsem nov način doživljanja avantur!

Cena za celodnevni najem:
40 €


 

DOGODKI

Festival Lent 2023

Največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope je veliko več kot zgolj še en poletni festival – je doživetje kulture in druženja, gostoljubja in kulinarike ter živahnega, odprtega in prijaznega mesta, ki devet festivalskih dni in noči vabi na svoje živahne ulice in trge.

Festival pod svojim okriljem združuje še druge mednarodno uveljavljene festivale, kot so FolkartJazzlentulično gledališče Ana Desetnica in Art Kamp.